Kl-hypotheekadvies.nl

Alles over en van hypotheken

Lenen via hypotheek (tweede hypotheek)

Bezitters van een eigen huis met overwaarde kunnen bedragen boven de 2.500 euro het beste lenen met hun huis als onderpand. De overwaarde van een huis is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de hypotheek die erop rust. De goedkoopste oplossing is wanneer u voor het verhogen van de hypotheek niet naar de notaris hoeft. In dat geval kunt u zelfs bedragen onder de 2.500 euro voordeliger via de hypotheek lenen.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm. Het kenmerk van een lineaire hypotheek is dat je gedurende de gehele looptijd een vast bedrag betaalt als aflossing van jouw lening. Daarnaast betaal je bij een lineaire hypotheek rente over het restant van de schuld. De totale hypotheekschuld wordt door de aflossing kleiner, waardoor je steeds minder rente gaat betalen. Het aflossingsbedrag blijft bij een lineaire hypotheek gedurende de looptijd gelijk.

Een notaris is niet nodig als u bij het afsluiten van de eerste hypotheek een hoger bedrag in de notariële akte heeft laten opnemen dan het bedrag dat u daadwerkelijk heeft geleend. Moet u wel naar de notaris voor een tweede hypotheek, dan is het pas bij een bedrag boven de 2.500 euro en een looptijd langer dan drie tot vijf jaar gunstig om een tweede hypotheek te nemen. Alleen ouderen (ouder dan 55 / 60 jaar) zijn in dat geval met een persoonlijke lening meestal voordeliger uit. Dit omdat aan het lenen via de hypotheek altijd een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld.

Een tweede hypotheek als leenvorm is geschikt voor u wanneer u:

- Rentekosten: voor een lening via de hypotheek geldt de huidige hypotheekrente plus een opslag van maximaal 0,5%. Dat is al gauw 3% goedkoper dan andere soorten leningen.

- Notariskosten: voor een hypotheeklening moet u vaak wel naar de notaris. Dat kost ca. 575 euro voor een tweede hypotheek van 45.378 euro en ca. 432 euro voor een tweede hypotheek van 22.689 euro. Een tweede hypotheek is meestal goedkoper dan het verhogen van de eerste.

- Taxatiekosten: soms moet het huis getaxeerd worden voordat u er een extra hypotheek op kunt nemen. Taxatie kost ca. 370 euro voor een woning van 200.000 euro. Meestal is taxatie overigens niet nodig en kunt u de WOZ-beschikking gebruiken.

- Afsluitprovisie: de afsluitprovisie is afhankelijk van de kredietverstrekker. Soms geldt een minimumbedrag van bijvoorbeeld 110 euro.

Als u via uw hypotheek leent voor een consumptief doel (een auto, een vakantie, een boot), dan heet de rente die u daarvoor betaalt consumptieve rente. Consumptieve rente is niet meer aftrekbaar, of u nu geleend heeft via de hypotheek of via een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Kunt u uw hypotheek niet meer betalen?

Als u uw hypotheek niet meer kan betalen dan kunt u contact opnemen met een budgetcoach om uw financiele situatie in kaart te brengen en te zorgen dat u uw hypotheek kan betalen. Als u de aanmalingen niet meer kan betalen kan de bank uw hypotheek opeisen, dan komt u nog niet in aanmerking voor een ontruiming.